נהג אופנוע נפגע בתאונת דרכים. במועד התאונה לא היה האופנוע מבוטח בביטוח חובה בתוקף. לנהג גם לא היה רשיון נהיגה תקף. האם במצב כזה זכאי הנהג לפיצויים בגין פציעתו?

חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (להלן: "חוק הפיצויים") קובע, כי כל אדם שנפגע בתאונת דרכים יהיה זכאי לפיצויים בגין נזקיו, וזאת ללא כל קשר לשאלה מי אשם בקרות התאונה.
יחד עם זאת בחוק הפיצויים קיימים מספר חריגים, וביניהם נקבע, כי מי שנהג ברכב ללא ביטוח חובה לא יהיה זכאי לפיצויים לפי החוק.
מה שנהגים רבים אינם יודעים הוא, כי קיימים מקרים בהם נהג שנסע ללא ביטוח חובה ו/או ללא רשיון נהיגה תקף כן יהיה זכאי לפיצויים, למרות הוראות החוק הנ"ל. 

באילו מקרים מדובר?

במקרים בהם התאונה נגרמה באשמתו (ברשלנותו) של נהג/ת אחר/ת.
כלומר, כאשר אדם נהג ברכב/אופנוע ללא רשיון ו/או ביטוח בתוקף, ונפגע בתאונה שנגרמה בשל רשלנותו של נהג ברכב אחר, הוא יוכל לזכות בפיצויים מידי הנהג הפוגע וחברת הביטוח שלו, וזאת על פי פקודת הנזיקין (ולא לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים).

לדוגמא: אדם רוכב על אופנועו ללא ביטוח חובה, הוא נכנס לצומת מרומזר באור ירוק, כאשר לפתע מגיח מימינו רכב אחר שנכנס לצומת באור אדום, ומתנגש בו.

נהג האופנוע אמנם לא יהיה זכאי לפיצויים מכוח חוק הפיצויים, אך יהיה זכאי לפיצויים לפי פקודת הנזיקין.

כמובן, שכאשר מדובר ב"תאונת עצמית", כלומר במקרה שהנהג נפגע בתאונה ללא מעורבות של רכב אחר, לא תהיה לו כל אפשרות לקבל פיצויים, במידה ולא היה לו ביטוח תקף.

מהם ההבדלים בין תביעה לפי חוק הפיצויים לבין תביעה לפי פקודת הנזיקין?

כפי שציינו לעיל, בתביעה לפי חוק הפיצויים, אין צורך להוכיח באשמתו של מי קרתה התאונה. לעומת זאת בתביעה לפי פקודת הנזיקין חייב התובע/הנפגע להוכיח את אחריותו של הנהג הפוגע-הנתבע, ולכן מדובר בתביעה מורכבת יותר.

בהרבה מקרים ניתן להוכיח את אחריותו של הנהג הנתבע באמצעות שימוש בחקירת המשטרה (במידה והיתה כזו) או באמצעות פסק דין של בית המשפט לתעבורה, שהרשיע את אותו נהג (במידה והוגש כנגדו כתב אישום), ואולם גם בהעדרם של אלה עדיין קיימות אפשרויות להוכיח את הנדרש. כל מקרה לגופו.

הבדל נוסף הוא בענין ה"אשם התורם" של הנהג הנפגע, כלומר "תרומתו" שלו עצמו לקרות התאונה.

בעוד שבתביעה לפי חוק הפיצויים אין כל רלוונטיות לשאלה אם הנפגע תרם לקרות התאונה, והדבר אינו משפיע כלל על זכאותו לפיצויים ועל גובה הפיצויים, הרי שבתביעה לפי פקודת הנזיקין יש לכך משקל, ובית המשפט רשאי לקבוע, כי גם לנפגע עצמו היתה תרומה לקרות התאונה, ובהתאם לכך להפחית אחוז מסויים מן הפיצוי המגיע לו.

האם יש הבדל בגובה הפיצויים שניתן לקבל לפי חוק הפיצויים לעומת לפי פקודת הנזיקין?

בחוק הפיצויים קיימות מגבלות שונות על גובה הפיצויים, שאינן קיימות בתביעה לפי פקודת הנזיקין. בין היתר בסעיף הפיצוי הנקרא "כאב וסבל", וכמו כן חישוב הפסדי השכר בחוק הפיצויים נעשה לפי השכר נטו בשעה שבפקודת הנזיקין החישוב הוא לפי השכר ברוטו, שכמובן גבוה יותר.

לכן, במצבים מסוימים, עשוי מי שנהג ברכב ללא ביטוח חובה תקף לזכות בפיצויים גבוהים יותר, מאשר אם היה נוהג כשברשותו ביטוח חובה ורשיון נהיגה תקף!!

מצבים אלה עוררו את זעמן של חברות הביטוח, שמיהרו להביא את הסוגיה לפתחו של בית המשפט העליון, בטענה שלא ייתכן שמי שחטא באי עריכת ביטוח חובה ונהג ברכב בניגוד לחוק, יזכה בפיצוי גבוה יותר ממי שנהג עם ביטוח תקף.

בפסק דין תקדימי, שמשרדנו היה שותף בהליך קבלתו, דחה בית המשפט העליון את טענות חברת הביטוח, וקבע, כי אין להגביל את הפיצויים, שזכאי לקבל נהג חסר ביטוח על פי פקודת הנזיקין [ע"א 2591/09 אנואר אלנסארה נאברהם שליסל].

עם זאת חשוב להדגיש - נהג שנפגע בתאונת דרכים אינו יכול לבחור באם להגיש את תביעתו לפי חוק הפיצויים או לפי פקודת הנזיקין. החוק קובע, כי ברירת המחדל היא תביעה לפי חוק הפיצויים, ורק במקרה שהנפגע אינו זכאי לפיצוי על פי חוק זה (כמו למשל במקרה של נהג חסר ביטוח או רשיון נהיגה), תפתח בפניו האפשרות להגיש תביעה על פי פקודת הנזיקין (ככל שמדובר במקרה המתאים לכך – כפי שהוסבר לעיל).

מקרה נוסף שבו נהג "בלי ביטוח" יוכל לקבל לקבל פיצויים, הוא כאשר אותו נהג יצליח להוכיח שהוא "לא ידע ולא היה עליו לדעת שאין ביטוח". מצבים אלה מתקיימים בעיקר כאשר עובד מקבל לנהיגה כלי רכב ממעבידו לצרכי עבודתו, והמעביד לא טרח לעשות ביטוח, כמו למשל במקרה של שליחים, מחלקי פיצות, עובדי מוסכים, שמקבלים לצרכי עבודתם כלי רכב "לא מבוטחים", כאשר החובה לבטחם חלה על המעבידים. גם במקרים כאלה יוכלו אותם נהגים חסרי ביטוח לקבל פיצויים, וזאת בהתאם לחוק הפיצויים, מקרן הנקראת "קרנית". על מצבים אלה יוקדש מאמר נפרד בעתיד.

ויודגש - אין באמור לעיל משום מתן "היתר" לנהיגה ללא ביטוח ו/או רשיון נהיגה תקפים, שכן רבים הם המקרים שבהם נהג כזה לא יהא זכאי כלל לפיצויים, גם לא לפי פקודת הנזיקין, כמו למשל במקרים של תאונה עצמית, או במקרה שבו אותו נהג הוא האחראי לקרות התאונה. לכן חשוב תמיד לנהוג עם ביטוח חובה ורשיון נהיגה תקפים, ולא לסמוך על הגורל...