אני רוצה להציג בפניכם זווית אחרת: ישנם חברות רבות שצומחות, בונות ומרוויחות כסף טוב, המשמש עבורם כהון חוזר לפעילות הקבלנות והיזמות גם יחד.
בשנת 2008 לקחתי את שתית כחברה לא פעילה מספר שנים והתחלתי לצקת לה תוכן בביצוע.
הימים טרום עליית מחירי המגורים בארץ, אך התחזית שהמחירים יעלו ויש להיות מוכנים להיכנס לתחום היזמות. בשלב זה נגשנו למכרזים שונים, בנינו מערכת ניהולית טובה, ארגון טוב, הון אנושי חזק והתחלנו לבנות, כאשר היעדים והמטרה ברורים.
המטרה להרוויח כסף, לייצר רווחים ,לייצר הון, עם שאיפות שההון יהפוך להון חוזר וייצר יותר הון בטווח של עשור.
בוצעו מאות פרויקטים בכל הארץ, עשרות בתי ספר, מאות יחידות דיור, בתי עלמין, גני ילדים, בתי אבות מרכזי ספורט, מרכזי תרבות ומוזיקה, בתי מלון, בנייני משרדים ,בניני הייטק ,מפעלים, שדרוגים ועוד. תחילתה של עבודה הינה ניתוח כלכלי מדויק כאשר עסוקים בחקר האמת וחקר החוזה.
יוצאים מראש עם תקציב מפורט לכל עבודה בפרויקט, מעלות המסמרים ועד עלות התקורות לכל אתר ולכל המנהלת, רמת שכר סבירה ,הכנסת מוטיבציית עובדים, הגדרת חזון והכנת תכנית שנתית. בכל עבודה התמדה, מעקב אחר הביצוע, הגבייה ועוד. יש לקיים חלוקה בין מזמיני העבודה השונים שכן במקרה של תקלה אמורים להימנע מחשיפה בהיקף בעייתי.
לרוב, בעיית תזרים היא הבעיה העיקרית לנפילה ונלחמים על כל שקל, מכאן הדרך קצרה לעמוד ביעדי הרווחיות ולייצר רווחים אשר גדלים משנה לשנה, בדרך זאת מנקודת אפס מגיעים לרווח נקי של כמאה מיליון שקל בעשור אשר לחברות שנופלות או מפסידות כסף, הכשל וההסבר שם, היה רשום על הקיר.
החברות לקחו עבודות בלי תקציב ,בלי בדיקה כלכלית מדויקת, לא ביצעו סקר חוזה ,לא טיפחו הון אנושי מעבר לתשלום שכר גבוה, הימרו על הרווח, מראש לקחו עבודות בהפסד כדי להגדיל נפחים, ניפחו תקורות, פעלו באגו מנופח, איבדו שליטה על הנעשה ובשל לחץ היו חשופים לוויתור על כספים שמגיעים להם וצברו הפסדים על הפסדים, כאשר מנסים לטאטא מתחת לשטיח את האמת ואין ולקיחת אחריות על התוצאות העסקיות.
בלי רצון מעמיק לתקן ואו לשפר אותם אזי מגיעים למצב בו יש תקלות בתזרים על הר של הפסדים ומייצרים ים של שקרים. יש להוסיף לזאת משיכות כספים ע"י בעלים בצורה לא חוקית ומוגזמת עד לרמה פלילית בחלק מהמקרים אשר יצרו מערך שלם של הונאות בתוך הארגון ובין אנשי הארגון לספקיו ובנושא זה אמעיט מפאת לשון הרע.
בעולם המכרזים ראינו ורואים כל פעם מחדש איך שוק שלם של קבלנים נוהג בחוסר אחריות: יש עבודה לכולם, יש פרנסה לכולם, אבל לוקחים עבודות בהפסד.
הקבלנים בעצמם נגשים למכרזים ובשל חוסר הבנה וחוסר אחריות נותנים מחירים לא הגיוניים ,לעיתים 20 עד 30 אחוזי הנחה מהאומדן ולעיתים במסגרת התמחרות מורידים עוד ועוד מחירים ,לא מנהלים מו"מ על מחיר רווחי ולא על תנאי החוזה והנה דווקא בתקופה בהם יש אפשרות ליזמים כן לשלם מחיר הוגן לקבלן אזי לרוב הקבלן כמו החתול הוא אשר הופך את קערת החלב שלו ומתחיל את הפרויקט במחיר הפסדי בעולם של הפסד הכל מעוות.
אבי ז״ל נהג לומר שכסף לא מרווחים מעבודה ,כסף מרווחים מניהול הזדמנויות טוב ,להיות האדם הנכון במקום הנכון, כך שרק לקחת עבודה בלי תכנון ניהולי נכון של רווח זה מעשה חמור שממיט אסון על לוקחי העבודה. עוד משפט שאמר:"יש הרבה קבלנים עשירים, אין הרבה שמתים עשירים". בתחום הקבלנות אין הנחות, אתה חייב לחיות את השוק, לחיות את השינויים, לנהל סיכונים ולקבל מסקנות והחלטות כל פעם מחדש.
מי שכופה על שמריו וימשיך באותם שיטות התנהלות סופו ליפול ולאבד נכסיו, לרוב המפסידים הם אנשים טובים, אבל הבנקים לא מחפשים אנשים טובים, הם מחפשים סיפורים טובים שמאחוריהם יש מאזנים טובים.
אכן לא לעולם חוסן ולצערי ראינו ונראה עוד נפילות בשוק ואם חלילה הגלגל של הנדל"ן ייעצר לו ביום אחד, אזי נגלה שהמשבר גדול מכפי שיודעים עד היום.
חברתנו לצד פעילות יזמית ענפה, ממשיכה לבצע עבודות קבלניות.
בשנה האחרונה העבודות הקבלניות תרמו כ - 20 מיליון ש״ח רווח ברוטו, בכסף זה נקנה עוד פרויקט יזמי. המלחמה על המחירים והרווחים היא יומיומית , מי שמחפש דרך קלה וחיים קלים ענף הקבלנות לא בשבילו.
מתחילים לעבוד באתרים בשש בבוקר, הראש לא מפסיק לעבוד לרגע ובשעות לפנות בוקר קודח בתכנונים ובבקרה עצמית. בשנת 2008 בנינו דירה בחדרה במחיר 325 אלף ש״ח והרווחנו 15% רווח. בשנת 2010 בנתניה המחיר עלה ל 570 אלף ש"ח לדירה והרווחנו 12% רווח.
בשנת 2016 אנו בונים דירה בנהריה במחיר של 800 אלף ש"ח לדירה וכמה נרוויח? כמה שננהל טוב, כמה נעבוד טוב וכמה נשמור על התקציב שמתוכנן ל 13% רווח.
לקבלנות יש גם זווית אחרת! הון אנושי טוב יוצר הון כספי טוב!
הכותב הוא מנכ”ל ובעלים, שתית בע"מ