The Bauhaus movement, which evolved in the early 20th century in Germany, focused on providing a visual expression to a social, political and cultural worldview. The building was planned, designed and constructed around human beings as the center of activity.  Structures that were planned in accordance with this worldview conveyed the Zeitgeist through a clean, flowing, open and simple spatial composition, and provided a visual expression to the machine aesthetic, which molted its excessive decorations out of the belief that architecture can improve society and create a new and better world.

Like other movements of the period, such as the socialist movement (at least from the philosophical aspect), the Bauhaus movement emphasized the individual, in contrast with previous architecture movements which expressed the symbols of the regime and the ruler, in order to create a more appropriate physical environment while integrating a new, green and well-lit urban texture.

In Auerbach Halevy, we try to adopt these guidelines in every project, where the user, the environment and the physical conditions for the activity in the space, serve as the cornerstones of the building experience. The desire to create a connection between humans and their environment and provide a healthy and appropriate work environment, residence and experience, serves as the leading principle throughout our entire planning process. The final result of each project expresses the balance between the user, the public and visitors of the space and between their needs and the environment in the context of a comprehensive urban or environmental responsibility. Therefore the architectural planning process must be lengthy, in-depth and open in order to enable while-planning balancing and corrections, in order to meet not only these goals, but also budgetary aspects and schedules, with the aim of creating a structure that serves its users and represents its aesthetic period.

Many of our projects focus on automobile repair shops, factories and logistics centers. We adopt a Bauhaus-inspired approach of humans at the center of things also in these projects. Today, almost a hundred years after the movement was founded, we have a sense of closure, since once again we place the major emphasis on humans when we plan and execute the project. Our approach is not to handle the building’s envelope alone, but to invest a lot of time in understanding the activities within the space in order to generate an optimal work environment. As part of our work process, we review the planning requirements that are derived from various aspects – area, topography, climate, air and light directions etc. All of these create and integrate conditions in the planning considerations, which stem from the type of activity and the users in the building’s space. These parameters guide us throughout the project, and the information that we gather early on materializes and takes various shapes and designs, which create each project’s added value. Simultaneously, we comply with the various construction plans and regulations that are required for such an area, whether if they concern raw materials or certain heights, special requirements and more. We cast all of these components directly into the planning process and offer several alternatives and concepts for the structure.

In addition, we bring to every project added value from the design, planning and conceptual aspects, which is inspired by the environment, the architectural brief, the time and the location. The project’s visibility and design eventually create a sense of identification with the workplace and a source of organizational pride. Our goal is to provide a” timeless” solution – a building that would fit its environment and inhabitants, throughout the years, and would relate, from the design and planning aspects, with future buildings.

 

Selected Projects:

The Delta Galil project exemplifies our strong emphasis on the creation of a flowing, egalitarian, transparent, casual, unifying and stylish space. The project comprises a logistics center and the company’s headquarters, which are connected by a bridge. The headquarters, which includes open-space offices, meeting rooms, a cafeteria and an auditorium, is round and includes a lavish interior space, with all the offices facing the center. Daylight, which is let in through the glass domes of the impressive atrium, contributes to the space’s convenience and pleasant stay.  Special shading solutions were customized to the windows that surround the buildings cylindrical shape, which resembles thread spools, which were taken as an inspiration from the textile realm in which Delta is active.

The projects blend seamlessly into its environment and merges into its natural forest background through sophisticated planning of paths, ornamental pools and green areas.

The Kinneret Zmora-Bitan project is a large books warehouse next to the company’s headquarters, which is located at the front of the building. The building’s foyer is 3-storey high, and serves as an actual library which presents the publisher’s books. This creates a visual effect reminiscent of a bookstore. Each book has its own cover, color and illustration, a nice play of colors and shapes. This is also expressed in the building’s exterior, where the only decoration is created through the filtering light through stained glass. A green atrium with a green wall that crosses the building vertically lets the air inside and provides visual rest.

The Taavura project – the main automobile repair shop of Taavura Ltd. – Israel’s largest haulage and transportation company. The company moved from an outdated site that she owned for about 60 years, to a new building – a spacious and shaded workshop, filled with daylight, airflow and a lighter and more pleasant feeling in comparison with the previous sheds, where the work areas were hot and stuffy. From the building’s external part, one can see transparent vertical lightwells – windows that let daylight deep into the workshop’s areas. For every two workstations, there is a lightwell which filters the southern light in, so that the workers don’t require any artificial lighting and benefit from a more pleasant space. In addition, we applied special airflow solutions in order to naturally ventilate the closed space and create flow and movement within the workspace. The Combination of these two components creates the project’s aesthetics on the hand, and the required solution for the structure’s users on the other hand. This clearly demonstrates our approach – to create a workspace that is dynamic, living and connected to the climate conditions, with an impressive aesthetic expression that is visible from afar.

Our Creed

The materials that we choose, the geometrical shapes and all of the planning solutions that we integrate must, according to our belief, be related to the place – i.e. to Israel, to the climate and also to the time. We have an architectural and design style that we believe in and relate to, but nevertheless we try in every project to create a timeless architectural piece – not too busy, not visually tiring, while remaining aesthetic.